LaringiteLaringita acuta este o afectiune caracterizataprintr-o inflamatie acuta a mucoasei laringiene. Majoritatea cazurilor de laringita sunt declansate de agenti patogeni banali si sunt temporare, prezentand de cele mai multe ori o evolutie spontana spre vindecare. Persistenta laringitei, insa, poate sugera existenta unei alte afectiuni medicale.
Laringita acuta are ca simptome disfonia (raguseala), slabirea vocii sau pierderea temporara a vocii, senzatii de furnicaturi la nivelul gatului, usturime in gat, senzatie de uscaciune a gatului, tuse seaca sau dificultate in respiratie. Majoritatea cazurilor de laringita dureaza mai putin de doua saptamani si sunt cauzate, in principal, de o afectiune acuta intercurenta (de cele mai multe ori o afectiune virala). In alte situatii, mai putin frecvente, laringita poate avea cauze mai grave.
Laringita cronica reprezinta inflamatia difuza, superficiala, nespecifica a mucoasei laringelui, cu evolutie indelungata; de cele mai multe ori aceasta este o manifestare locala a unei inflamatii cornice a cailor respiratorii, cuprinzand atat cavitatile rinofaringiene, cat si conductul laringo-traheo-bronsic.


Copyright Dr. Avasiloaiei @ 2011
Designed byAdvancy